Handige Tips

Allereerst willen wij u bedanken voor het redden van een hondje.

Graag willen wij u nog een aantal tips meegeven die handige kunnen zijn als uw hond thuis is.

 

Ontsnapping tegengaan

  • Zorg ervoor dat u de hond de eerste 2 maanden dubbel zekert. Dit doet u door het gebruik van een meegeleverde veiligheidsset. U gebruikt dan 2 lijnen. Trekt de hond zich los uit 1 zit hij altijd nog vast aan de andere.
  • Zorg voor een duidelijke hondenpenning met uw gegevens erop zodat mocht er toch ooit iets gebeuren, mensen u kunnen bereiken. Dit kan eenvoudig een sleutellabeltje zijn of een mooie gegraveerde penning.
  • Zodra u thuis bent zorg er dan voor dat uw huis en tuin ontsnappings proof zijn.

Tuin

Geen gaten in de schutting of te lage schutting/hek waar ze zo overheen of tussendoor kunnen. Let op dat u in de tuin geen afvalbakken of andere dingen tegen het hek of schutting hebt staan. Dit kan als springplank gebruikt worden

Binnen Huis

Pas op in huis met bijvoorbeeld momenten als dat de deurbel gaat en de hond meeloopt of als er kinderen in huis zijn die er geen erg in hebben dat de hond kan weglopen als de deur open gaat.

 

Kennismaking thuis

  • De kennismaking thuis is een spannende gebeurtenis zowel voor u als de hond. Laat de hond buiten het huis kennis maken met eventuele andere honden binnen het gezin. Ga even wandelen met ze samen en dan pas naar binnen.
  • Laat kinderen de hond even met rust laten tot de hond zelf komt.
  • Geef de hond de eerste periode rust en niet teveel prikkels. Laat geen bergen mensen kennis komen maken direct.
  • Ga niet de eerste 2 weken naar een winkelcentrum of andere drukke plekken. Ze krijgen de eerste weken al prikkels teveel binnen van het eigen gezin waar ze aan moeten wennen.
  • Sommige honden kunnen wat bang of schrikachtig reageren op mensen, soms meer van mannen dan van vrouwen. Andere honden kunnen juist weer wat bang zijn naar andere honden. Ook kan de hond schrikachtig reageren bij het uitlaten omdat zij nog niet aan verkeer gewend zijn. Het ligt er helemaal aan wat de hond in zijn vorige leven gewend was. Geleefd op een drukke straat? In een vol asiel gezeten van pup af aan? Eenzaam aan de ketting gelegen?
  • Heb begrip voor de hond en gun de hond aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Troost en aai de hond niet bij angst, maar wees kordaat en vrolijk (dat is wat anders dan de hond helemaal te negeren). Schroom niet om hulp in te schakelen als de hond na een gewenningsperiode nog steeds angstig is. Bel ons gerust of mail voor hulp!

 

Hond uitlaten

  • Loop de eerste 2 weken steeds dezelfde route met uitlaten. Zo leert de hond zijn nieuwe omgeving rustig kennen zonder steeds al te veel prikkels. Mocht er iets gebeuren dan weet hij ook sneller de weg naar huis.
  • In de eerste 2 weken is een stevige riem met een band om de pols aan te raden. Flexi-lijnen zijn mooi omdat de hond meer ruimte heeft maar glippen veel sneller uit de hand en u heeft er geen grip op.
  • Laat de hond zeker de eerste periode niet los tenzij het een goed omheind gebied is waar ze echt niet uit kunnen komen.

 

Eten/drinken en zindelijkheid

  • Sommige honden zullen de eerste dagen veel water drinken. Dit komt door overschakeling van het klimaat. Het kan ook komen door de centrale verwarming. De hond past zich vaak in een paar dagen aan en zal dan een stuk minder drinken.
  • U kunt het voer geven wat u zelf wilt gaan gebruiken. Brokken of vers vlees. In het asiel krijgen ze vaak verschillende merken brokken.
  • In het begin kan uw hond diarree hebben en soms ook met wat bloed erbij. Dit komt vaak door de stress en de wisseling van voer. Geef de hond de eerste dagen niet teveel snoepjes en lekkers. Ook hier kan diarree van komen want dit zijn de honden veelal niet gewend.
  • De hond kan in huis zeker steelgedrag vertonen. Sommige honden hebben op straat geleefd en altijd honger gehad. Toon hiervoor begrip en hou er rekening mee. Ruim het goed op!

 

Kinderen en andere huisdieren

  • Laat uw jonge kind(eren) nooit zonder toezicht met de hond alleen. Ook niet voor heel even. Kleine kinderen zijn vaak op ooghoogte met de hond. Zij kunnen onbedoeld een reactie van de hond uitlokken met bijvoorbeeld een bijtincident tot gevolg. Dit komt omdat kinderen de lichaamstaal van de hond nog niet begrijpen.
  • Laat ook andere huisdieren zoals katten, konijnen, etc niet zomaar zonder toezicht samen. Heel veel honden zijn geen andere dieren gewend. Laat ze rustig aan elkaar wennen waar u bij bent. Dit voorkomt bijtincidenten of erger.

 

Alleen thuis blijven

Uw hond kan zeker verlatingsangst hebben in het begin. Dit kan zich uiten door huilen, blaffen, piepen, slopen of onzindelijkheid. U moet het alleen zijn rustig gaan opbouwen.

U kunt dit zelf opbouwen op de volgende manier:

  1. Ga heel kort naar buiten en kom weer terug.
  2. Voer de tijd langzaam op (bij 1 minuut, 5 minuten, 10 minuten).
  3. Maak geen drama van het weggaan en terugkomen, geen troostende woordjes of knuffels. Geef geen straf bij vernieling of een plasje op de vloer. Juist door neutraal te doen toont u de hond dat het heel gewoon is om weg te gaan en terug te komen.
  4. Probeer te vermijden om binnen te komen terwijl de hond blaft, want dan leert hij dat blaffen, helpt om u terug te krijgen.
  5. Een bench kan als veilige plek worden beschouwd door een hond. Maar ook een bench kost training en is niet bedoeld voor simpelweg de hond opsluiten.
  6. Onthoud wel dat dit niet in 1 dag of 1 week geleerd kan worden. Soms gaat het snel en soms heeft het wat meer tijd nodig.

 

Tips en hulpmiddelen om een hond alleen te laten zijn:

  1. Laat uw hond goed uit voor u weggaat. Vaak zijn ze dan moe en hebben ze minder energie over. Ze zullen dan eerder gaan slapen in plaats van slopen bijvoorbeeld.
  2. Gebruik een Kong (deze kan gevuld worden met snoepjes, brokjes of ander eten). Hierdoor hebben ze afleiding.
  3. Gebruik eventueel een snuffelmat. Dit is hetzelfde idee als de Kong.
  4. Laat de radio aan als u weggaat zo lijkt het alsof er toch iemand in huis is.
  5. Doe de gordijnen dicht dan heeft de hond geen afleiding van dingen van buitenaf.
  6. Geef ze een kauwbot. Ook hiermee zijn ze dan bezig als u weg bent.
  7. Wilt u weten wat de hond doet als u er niet bent? Neem het dan eens op met een webcam of ander soort camera. Zo kunt u ook gericht aan de slag bij problemen.

Komt u er niet uit schroom dan zeker niet om ons om hulp te vragen!

 

Hond vermist, Wat te doen

  • Ga terug naar de plek waar de hond vermist is geraakt en leg een deken of iets met de geur van thuis neer.
  • Roep of fluit de hond op de plek van vermissing en blijf hier staan. Ga niet direct rondrennen of lopen door het gebied. Zo raakt de hond ook zijn oriëntatie kwijt als hij u hoort.
  • Honden gaan ook vaak terug naar een andere bekende plek zoals bv de auto als u daar vaak mee naar een wandelgebied gaat. Laat uw auto dan ook staan en regel ander vervoer. Ze lopen soms ook terug naar huis.
  • Maak als de hond niet gevonden wordt een duidelijke flyer. Zet hier 1 of 2 duidelijke foto’s in van de hond. Vermeld in de flyer de naam van de hond, kleur en uiterlijk, een duidelijke karakteromschrijving, hoe de hond te benaderen is of juist niet, plaats van verdwijning of eventueel laatste signalering en twee telefoonnummer van de contactpersoon.
  • Verspreid de flyers in de omgeving door ze op te hangen in een plastic hoesje buiten. Deel ze huis aan huis uit als het een woonomgeving is. Breng ze bij dierenwinkels en asiels in de buurt.
  • Verspreid de flyer ook op bv social media.
  • Meld de vermissing bij de juiste instantie:
    • De stichting of organisatie waar de hond vandaan komt licht u als eerste in.
    • Meld het bij de instantie waar uw hond geregistreerd staat met zijn chip.
    • De plaatselijke dierenambulance.
    • Amivedi
    • Waar is onze Angel
    • Dierenartsen in de buurt.