Wat kan er gebeuren als u een opvanghond heeft?

Wat kan er allemaal voorkomen bij het opvangen van een hond?

 • De eerste dagen als de hond in Nederland is kan het zijn dat de hond nog niet zindelijk is. Dit komt omdat ze in Spanje de hele dag in een hok zitten waar zij dus ook hun behoeftes doen. Het zal dan ook de eerste dagen veel geduld vergen. Het is belangrijk de eerste dagen een ritme aan te houden met op vaste tijden naar buiten zodat ze het snel doorkrijgen. Probeer de eerste dagen het te negeren als de hond iets in huis doet maar hem/haar juist uitbundig te belonen als ze het buiten doen. Zo zien ze dat het buiten iets oplevert.
 • Het kan zo zijn dat de hond in het begin diarree heeft. Dit komt veelal door de stress van de reis ,vreemde mensen en omgeving. Dit zal langzaam overgaan. Je kan ze eventueel wat rijst of brood geven. Dit helpt soms ook tegen de diarree. Mocht de diarree erg lang aanhouden, de hond geen levenslust hebben of als er eventueel wat bloed bij zit neem dan even contact met ons op.
 • De hond kan ook mager zijn. In dit geval kan je eventueel wat gekookte macaroni of puppyvoer geven. Dit bevat veel eiwitten waardoor ze wat sneller aankomen.
 • In het begin kan de hond ook piepen in de nacht of overdag. Dit is veelal de omschakeling van een hok naar een huisomgeving. Het kan de eerste dagen soms wel eens ten koste gaan van de rust in de nacht.
 • De hond kan ook erg angstig zijn door wat hij/zij heeft meegemaakt. Dit weten we niet altijd en dus is het belangrijk om de hond rustig te laten wennen en de hond niet te dwingen. Probeer het met voer en snoepjes om de hond aan je te laten wennen maar meestal is de hond negeren het meest effectief en dan komt de hond vanzelf naar jou toe. Dat is belangrijk. De hond moet naar jou toe komen uit zichzelf.
 • Sommige honden moeten ook echt leren lopen aan een lijn. Doe de hond eventueel een tuigje om met uitlaten en geef de hond een halsband om zodat hij/zij wel al went aan iets om de nek. In het begin is het ook verstandig om een slipriempje  om te doen want hier kunnen ze ook in angst niet uit ontsnappen. Laat de hond ook niet los. Dit staat ook in het contract.
 • Sommige honden blaffen ook. Dit is ook belangrijk om te negeren of corrigeren. Soms is het even uitvinden wat het beste werkt per hond.
 • De honden kunnen vaak niet alleen zijn in het begin en dit zal dan ook per 5 minuten moeten worden opgebouwd. Doe dit in het begin door even ergens heen te lopen uit het zicht. Ga vervolgens een keer de voordeur uit en blijf 5 a 10 minuten weg en kijk wat de hond doet. Je kan de hond tijdens het alleen zijn ook afleiden door bv een speeltje te geven waar brokjes inpassen zodat ze bezig moeten zijn om dit eruit te krijgen.
 • Negeer de hond ook als u net binnenkomt. Ga bijvoorbeeld eerst de boodschappen opruimen en als de hond rustig ligt of zit roep je de hond of ga je naar de hond toe om de aandacht te geven. Als de hond blijft springen zet je hem/haar laag met de mededeling laag en verder negeren.
 • Zo zijn er nog vele dingen die voor kunnen komen. We hebben een facebook groep voor alle vrijwilligers waar ook ervaren opvanggezinnen zitten waar u altijd om tips of advies kunt vragen. Schroom zeker niet om dit te doen want iedereen is er een keer mee begonnen. Zo kunnen we met zijn allen de hondjes helpen.

Belangrijke punten

 1. Laat de hond nooit alleen met uw kinderen (klein of groot). Zorg altijd dat u of een andere volwassenen aanwezig is.
 2. Laat de hond ook nooit zomaar alleen met andere dieren.
 3. Laat de hond niet loslopen. De honden hebben heel vaak vluchtgedrag.
 4. Mocht de hond toch een keer ontsnappen dan is het belangrijk om het aan ons, Amivedi en de Dierencentrale door te geven.

Denk er goed over na en het is belangrijk dat iedereen binnen het gezin erachter staat!!