Adoptie

Informatie

 

Hoe werkt een UBN aanvragen?

Nieuwe regels als u een hond uit het buitenland adopteert of gastgezin van wilt worden.

Zwerfdierorganisaties hebben 2 opties
Omdat het transport onder commercieel verkeer valt, kan een zwerfdierorganisatie op 2 manieren optreden: als bemiddelaar of als eerste houder.

Optreden als bemiddelaar
U kunt ervoor kiezen om op te treden als bemiddelaar. Het dier moet dan direct bij aankomst naar de adoptant. Het adres van de adoptant staat in TRACES dan ook als eindbestemming.

Wij zien deze adoptant als eerste houder van de hond. De adoptant zorgt dus ook dat de hond wordt geregistreerd door een dierenarts. Hiervoor heeft de adoptant een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig.

Optreden als eerste houder.
U kunt ook optreden als eerste houder. Dan bent u als zwerfdierorganisatie er verantwoordelijk voor dat de hond wordt geregistreerd door een dierenarts. U volgt dezelfde stappen als een persoon die een hond uit het buitenland importeert. Bekijk de informatie hierover op Honden uit het buitenland.

Na minimaal 48 uur mogen de dieren door naar de adoptant. Wij zien de adoptant als tweede houder van de hond. De adoptant hoeft in dit geval geen UBN aan te vragen, maar moet wel de hond registreren bij een databank als 2de houder.

Hoe vraagt u een verplicht NIET bedrijfsmatig UBN aan

Ivm nieuwe regels per 1-11-2021 moeten adoptante en gastgezinnen een niet bedrijfsmatig ubn nummer aanvragen voordat de hond naar Nederland komt.

Klik eerst op de link https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden/uit-het-buitenland

U komt bij honden uit het buitenland. klik aan ,, U haalt een hond uit het buitenland
scrol iets naar beneden en klik op Direct UBN aanvragen

 • dan ziet u huisdierlocatie staan , klik op registreren
 • Dan klikt u aan inloggen met DigiD
 • Dan ziet u registratie houder hond
 • Vul hier uw gegevens in
 • Selecteer huisdieren
 • en vervolgens ziet u een rijtje met opvang, etc klik aan het einde van dat rijtje alleen op ,,niet bedrijfsmatig”
 • Vervolgens ziet u uw gegevens en uw UBN nummer en daaronder print certificaat

Met de hond en met dit certificaat en het paspoort van de hond moet u binnen 2 weken na aankomst naar de dierenarts
Deze registreert de hond in een databank .

is de hond al in Nederland in een gastgezin , dan moet u de hond zelf registreren als 2de houder bij een databank.

Voor stichtingen .
Mail alle UBN nummers en adresgegevens van adoptanten en gastgezinnen naar de NVWA voordat de honden vertrekken naar Nederland. Zij zetten ze dan in het tracessysteem zodat alle adoptanten en gastgezinnen herkend worden bij het aanvragen van de tracés .
Mail naar helpdesktraces@nvwa.nl
Ovv nieuwe ubn nummers.

Wilt u een hond adopteren uit het buitenland die al in Nederland is , controleer dan eerst of de hond is geregistreerd .Hetzij op adres stichting hetzij adres gastgezin.

 

Als u een hond adopteert redt u er eigenlijk twee.

 1. Het hondje wat u adopteert
 2. Een hondje wat weer van de straat gered kan worden omdat in het asiel een plekje vrij is gekomen

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn twee procedures voor het adopteren van een hond: u kunt een hond adopteren die in een opvanggezin verblijft of u kunt een hond adopteren die nog in Spanje is (directe adoptie).

De hond verblijf in een opvanggezin

 1. U laat ons weten dat u serieuze interesse heeft door het vrijblijvend invullen van onze vragenlijst. Hiena nemen wij contact met u op.
 2. Wij sturen vervolgens de lijst door naar het desbetreffende gastgezin voor het maken van een afspraak om kennis te maken met de hond van uw keuze.
 3. Mocht er een klik zijn en u wilt de hond  adopteren na de kennismaking dan zullen wij u vragen om de adoptiebijdrage over te maken en het contract te tekenen en op te sturen. Ook moet u verplicht een niet bedrijfsmatig UBN aanvragen. Onder aan de pagina meer info over het UBN.
 4. Wij plannen in de tussentijd samen met u een huisbezoek in.
 5. Als de adoptiebijdrage ontvangen is door ons, maakt het gastgezin een afspraak met u om de hond op te komen halen.

De hond verblijft nog in Spanje

Directe Adoptie

 1. U laat ons weten dat u serieuze interesse heeft door het vrijblijvend invullen van onze vragenlijst. Hiena nemen wij contact met u op.
 2. Als u aangeeft de hond direct vanuit Spanje te willen adopteren dan vragen wij u om de adoptiebijdrage over te maken en het contract te tekenen en op te sturen. De hond is dan ook gereserveerd voor u.
 3. Wij plannen in de tussentijd samen met u een huisbezoek in om te kijken waar de hond terecht komt.
 4. Zodra de adoptiebijdrage is ontvangen zullen wij de hond in Spanje reisklaar laten maken (Vaccineren, chip, bloedtesten en steriliseren/castreren).
 5. Wij laten u weten wanneer de hond aankomt. Als buiten de adoptiebijdrage ook het getekende contract ontvangen is zullen wij u het paspoort direct meegeven.

Wat houdt de adoptiebijdrage in?

De adoptiebijdrage is een tegemoetkoming in de gemaakte kosten. Deze bestaan uit:

 • Paspoort
 • Chip
 • Bloedtest
 • Vaccinaties
 • Castratie/sterilisatie (met uitzondering van pups jonger dan 7 maanden)
 • Transport naar Nederland