Opvang

Informatie

Als u een hond opvangt redt u er eigenlijk drie.

  1. Het hondje wat u opvangt en wordt geadopteerd
  2. Een hondje uit het asiel, wat daarna naar Nederland in opvang kan
  3. Een hondje wat weer van de straat gered kan worden omdat in het asiel een plekje vrij is gekomen

 

Wat houdt het opvangen van een hond precies in.

Nadat de intake voldaan is, het contract getekend is, en er een UBN aanwezig is (meer informatie over UBN onderaan deze pagina), is het natuurlijk tijd voor de opvanghond.

Als opvanggezin laat je de hond wennen aan zijn nieuwe omgeving. Je geeft de hond warmte en veiligheid. Het kost soms wel wat tijd omdat de hond vaak onzeker is. Het is natuurlijk ook niet niks al die veranderingen. Eerst wordt hij/zij weggehaald uit zijn of haar vertrouwde omgeving waarna de reis naar Nederland begint.

Vervolgens moet je de hond zoveel mogelijk leren. Waaronder zindelijk maken, netjes aan de riem leren lopen en bv alleen thuis blijven (dit bouw je op). Het wonen in een huis is ook iets wat sommige honden moeten leren. Sommigen hebben nooit in een huis geleefd. Het is van belang dat je de hond aan zoveel mogelijk prikkels laat wennen. Doe dit wel op het tempo van de hond. Als de hond bij u thuis is voedt u deze op zoals u dat ook bij uw eigen hond doet of zou doen. Ook de nachtrust zal er in het begin soms wel onder lijden. Sommige honden huilen in de nacht omdat ze het niet gewend zijn de omgeving of ze moeten er nog uit vanwege hun behoeften.

Het is heel dankbaar werk waar veel tijd in gaat zitten maar het doet je zo goed als het staartje gaat kwispelen als je weer thuis komt en je ziet hoe blij de hond is. Het is fantastisch om de hond te zien opbloeien. Vaak zie je de hond in korte tijd al veranderen en opbloeien. Het is de bedoeling dat de hond in het opvanggezin blijft totdat de hond geadopteerd wordt. Hoe lang dit zal duren is nooit van te voren te zeggen.

En dan is het zover en zal de hond geadopteerd worden. Tuurlijk is dit moeilijk en ben je er verdrietig van want je moet afscheid nemen van je opvanghondje. Maar als je dan de volgende dag hoort hoe goed het gaat met de hond, geeft je dit ook weer een goed gevoel. Op deze manier weet u dat u een hond een nieuwe fijne toekomst hebt kunnen geven.

Wie wil dat nu niet!

 

Hoe werkt een UBN aanvragen?

Nieuwe regels als u een hond uit het buitenland adopteert of gastgezin van wilt worden.

Zwerfdierorganisaties hebben 2 opties
Omdat het transport onder commercieel verkeer valt, kan een zwerfdierorganisatie op 2 manieren optreden: als bemiddelaar of als eerste houder.

Optreden als bemiddelaar
U kunt ervoor kiezen om op te treden als bemiddelaar. Het dier moet dan direct bij aankomst naar de adoptant. Het adres van de adoptant staat in TRACES dan ook als eindbestemming.

Wij zien deze adoptant als eerste houder van de hond. De adoptant zorgt dus ook dat de hond wordt geregistreerd door een dierenarts. Hiervoor heeft de adoptant een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig.

Optreden als eerste houder.
U kunt ook optreden als eerste houder. Dan bent u als zwerfdierorganisatie er verantwoordelijk voor dat de hond wordt geregistreerd door een dierenarts. U volgt dezelfde stappen als een persoon die een hond uit het buitenland importeert. Bekijk de informatie hierover op Honden uit het buitenland.

Na minimaal 48 uur mogen de dieren door naar de adoptant. Wij zien de adoptant als tweede houder van de hond. De adoptant hoeft in dit geval geen UBN aan te vragen, maar moet wel de hond registreren bij een databank als 2de houder.

Hoe vraagt u een verplicht NIET bedrijfsmatig UBN aan

Ivm nieuwe regels per 1-11-2021 moeten adoptante en gastgezinnen een niet bedrijfsmatig ubn nummer aanvragen voordat de hond naar Nederland komt.

Klik eerst op de link https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden/uit-het-buitenland

U komt bij honden uit het buitenland. klik aan ,, U haalt een hond uit het buitenland
scrol iets naar beneden en klik op Direct UBN aanvragen

  • dan ziet u huisdierlocatie staan , klik op registreren
  • Dan klikt u aan inloggen met DigiD
  • Dan ziet u registratie houder hond
  • Vul hier uw gegevens in
  • Selecteer huisdieren
  • en vervolgens ziet u een rijtje met opvang, etc klik aan het einde van dat rijtje alleen op ,,niet bedrijfsmatig”
  • Vervolgens ziet u uw gegevens en uw UBN nummer en daaronder print certificaat

Met de hond en met dit certificaat en het paspoort van de hond moet u binnen 2 weken na aankomst naar de dierenarts
Deze registreert de hond in een databank .

is de hond al in Nederland in een gastgezin , dan moet u de hond zelf registreren als 2de houder bij een databank.

Voor stichtingen .
Mail alle UBN nummers en adresgegevens van adoptanten en gastgezinnen naar de NVWA voordat de honden vertrekken naar Nederland. Zij zetten ze dan in het tracessysteem zodat alle adoptanten en gastgezinnen herkend worden bij het aanvragen van de tracés .
Mail naar helpdesktraces@nvwa.nl
Ovv nieuwe ubn nummers.

Wilt u een hond adopteren uit het buitenland die al in Nederland is , controleer dan eerst of de hond is geregistreerd .Hetzij op adres stichting hetzij adres gastgezin.